maandag 12 augustus 2024

Kelder (weer) nat

 Ons huis kwam met een kelder. Geen grote en zelfs ik kan er niet rechtop in staan, maar groot genoeg om wat voorraad in kwijt te kunnen. En de kerstspullen. En de overgebleven tegels en verf van de verbouwing.


Maar goed. De kelder. Hij zat er al in en we lieten hem (natuurlijk) gewoon zitten. En die kelder heeft sinds dat wij er wonen al heel vaak heel veel water gezien.


Het begon tijdens het slopen eigenlijk al. De hele woning was nog voorzien van koperen waterleidingen. Het werkte allemaal nog en kwam via de kelder binnen. De volledige woning had verder kruipruimte, dus je kon ook precies zien hoe alles liep.


Totdat we de vloer eruit gingen halen. Er lag nog een houten vloer in en dit moest geïsoleerd worden. We haalden dus de vloer eruit. Dit ging niet zo makkelijk en ergens hebben we de koperen leidingen te veel heen en weer bewogen, waardoor deze lek was op de plek waar hij schuurde tegen stenen. Hier kwamen we overigens aan het einde van de middag achter, toen de kelder al mooi vol gelopen was. Hoofdkraan maar uitgezet, de leiding afgedopt en toen hadden we nog op 1 punt water in het huis, maar prima. Dit was de eerste keer dat de kelder ondergelopen was.


De tweede keer kwam doordat we buiten hadden uitgegraven. We kregen een waterontharder in de kelder. Hiervoor moesten we buiten een extra afvoer leggen en hadden we dus naast de kelder aan de buitenkant de tuin een stuk uitgegraven. Doordat het regenwater niet de grond in kon trekken, trok het de muur in en liep het de kelder in. Kelder weer nat! Niet blank, maar wel net een plasje water iedere keer. Gelukkig makkelijk op te lossen.


De derde keer volgde spoedig op de tweede keer. Blijkbaar had de installateur de waterontharder niet goed aangesloten, waardoor er water uit liep. Kelder weer blank en dit keer ook wel weer echt goed veel water. Gelukkig was ook hier zo de oorzaak van gevonden en kon het opgelost worden.


En toen is het zo'n anderhalf jaar goed gegaan tot nu. De kelder is niet nat, maar wel vochtig. Je ziet het vocht omhoog trekken langs de muur, maar je kunt er wel met je sokken lopen zonder echt serieus nat te worden. En we hebben geen idee waar het vandaan komt. Toen het dit voorjaar zo hard regende iedere keer en meerdere straten bij ons in de buurt aangaven dat de kelder was ondergelopen hadden wij nergens last van, maar nu is het droog en hebben wij vocht in de kelder. We snappen er niets van en kunnen ook niet echt iets vinden waar het vandaan zou moeten komen. Omdat we er niet te veel last van hebben, laten we het nu eerst maar zo in de hoop dat het niet erger wordt.


Weet jij wat er aan de hand kan zijn?


Liefs,

Sylvia



4 opmerkingen:

  1. Informeren bij het Waterschap of het grondwaterpeil verhoogd is de afgelopen maanden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heeft het iets te maken met het lekke riool? Geen idee wat en hoe het vocht door alles heen kan sijpelen….

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je keldermuren kunnen ook vocht “lekken” zeker als het grondwater hoog staat. Daar bestaan vast en zeker middelen voor om dat de verhelpen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de kelder niet genoeg ventilatie krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helaas ben ik totaal niet technisch en snap ik zulke dingen meestal ook niet, kan je dus niet helpen met suggesties. Kan me alleen voorstellen hoe vervelend het is.

    BeantwoordenVerwijderen