zondag 11 augustus 2024

Riool lek

Als er iets kapot gaat, gaat er altijd meer kapot. Hier dus ook. Niet alleen de vaatwasser is stuk, ook op de oprit is een deel verzakt. We zagen het gebeuren, maar de laatste week ging het ineens heel snel. Dan weet je eigenlijk al wat er aan de hand is, maar je wilt het niet geloven. 

We hebben net nadat we hier kwamen wonen de riolering vervangen. De wc spoelde namelijk niet meer door en de oprit moest er toch uit. Het bleek dat er nog een sceptic tank tussen zat en die was uitgedroogd in de tijd dat we aan het verbouwen waren (en de wc niet meer gebruikten). Daarna lag er gresbuis, dus dat ook meteen maar vervangen. Als je dan toch bezig bent.... Er lag een klein stuk gresbuis, de rest was PVC. Dachten we.

De verzakking zit aan het einde van de oprit. Op de scheiding met de gemeentegrond. Maar wel op onze grond. En dus begonnen we met frisse tegenzin afgelopen vrijdag te graven. We groeven, en groeven, totdat we bijna in China waren. En wat kwamen we tegen? Gresbuis. Een heel klein stukje, maar verschoven en we zagen een gat richting een soort van put. 

Volgens de website van onze gemeente moet er ergens een ontstoppingsstuk zijn. De nieuwe zijn van PVC en klein, maar wat wij in de grond hebben zitten is een grote betonnen bak. Zie onderstaand, ik denk dat het zoiets moet zijn (we hebben hem nog niet helemaal uitgegraven).

Ouderwets ontstoppingsstuk

Het gat waar de buis in die 'put' zat is groot en het is duidelijk dat daar het zand blijft. Duidelijk is ook dat het de riolering is, want als we de wc doorspoelen horen we het water er door gaan (en laten we het over de lucht maar niet hebben). 

Maar eerst zal de gemeente er bij moeten komen. Op de website van de gemeente staat dat alles voor het ontstoppingsstuk van de eigenaar is en alles erna van de gemeente. Dus ondanks dat het op eigen grond ligt, kan het zijn dat de gemeente het moet vervangen. Maar ook als ze het niet vervangen, zullen wij de stoep open moeten breken.

Nou ja, we wachten eerst de gemeente maar even af.

Heb jij ooit rioleringsproblemen gehad?

Liefs,
Sylvia

4 opmerkingen:

  1. Onze. Gemeente besloot de regenwater afvoer los te koppelen van het riool. Eerst door de pijpen boven straatniveau op straat te laten afvoeren. De tuinaarde spoelde over stoepen en straten en de verse rioolbuizen waren na een maand 90% dicht door zand en humus, compost en mulch. Bovendien werden de stoepen groener dan groen door alle arde diebblleef liggen. Toen groeven ze buizen van elke hemelwaterafvoer naar die doorgespoelde rioolbuizen en sloten de pijpen weer aan. 17 maanden later waren ze klaar. De plassen waar het regenwater op werd gedumpt liep iedere regenbui over de rand en stroomde 20 huizen in.. die plas is dieper gegraven, en heeft een overstort naar een overstroomgebied. Waarvandaan het naar de rioolzuivering wordt afgevoerd.
    Zo'n 90 miljoen euro uitgegeven om de hemelwaterafvoer te scheiden... Om 85% van een bui toch naar. De riool zuivering af te voeren via dat tweede systeem.
    Bij de aanleg werd onze rioolpijp geraakt. Op woensdag voor hemelvaart. Pass op dinsdag kwam er iemand kijken.. wij hebben halsoverkop gelogeerd..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier tijdens het vervangen van het gewone riool is er meteen een regenwaterriool gekomen. Alle regenpijp en de straatkolken zijn er op aangesloten. Werkt perfect. Zelfs met stortbuien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We hebben een kwetsbare oude riolering. We wonen stuk buiten dorp en oude huizen. Maar het werkt nog allemaal, Wel hebben we soms stank uit de wc of doucheputje als er zuin-westenwind is

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oei, problemen met het riool zijn vreselijk! Helaas weet ik er alles van. Wij hebben een septic tank, één voor maar liefst zeven huizen (een kleintje) en dat is eigenlijk gewoon te weinig waardoor er vaak problemen ontstaan.

    BeantwoordenVerwijderen