Toen we dit huis kochten, besloten we dat we het ook wilden verduurzamen. Er zat al isolatie in de spouwmuur, maar hier was ook alles mee gezegd.
Een ander belangrijk punt waren zonnepanelen. We hebben een tuin gericht op het zuiden, maar helaas staat het dak precies de verkeerde kant op. Daardoor hebben we niet optimaal gebruik van de zonnepanelen maar dat zij zo. Omdat er op de eerste verdieping van het huis nog geen verwarming was, besloten we dat elektrisch te doen. Daarnaast wilden we graag een hybride warmtepomp, om zo minder gas te gebruiken.
De installateur besloot uiteindelijk om 21 zonnepanelen neer te leggen. Meer plek was er ook niet op ons dak. 6 panelen liggen op het oosten, 6 panelen op het westen en 9 panelen liggen op het platte dak naar het zuiden gericht. Het nadeel van de 9 panelen op het platte dak is dat ze in de ochtend in de schaduw van het schuine dak liggen.
Wij hebben dit meteen afgesproken bij de koop van onze woning in 2022. Echter werden de zonnepanelen pas in maart 2023 (!) gelegd vanwege leveringsproblemen.
Ondanks dat de zonnepanelen die op het zuiden liggen 's ochtends in de schaduw beginnen, leveren deze toch het meeste op. Dit betreft vooral de voorste rij, die ook het eerste uit de schaduw is. Daarna de zonnepanelen op het oosten.
Het is jammer dat we zo lang hebben moeten wachten voordat de zonnepanelen op het dak lagen en geld voor ons gingen opleveren. Daarnaast is het jammer (maar begrijpelijk) dat energiemaatschappijen kijken naar mogelijkheden om de rekening van goedkope (te veel opgewekte) stroom bij de zonnepaneelbezitters neer te leggen. Hierdoor wordt de investering minder zeker, want laten we eerlijk zijn. Het is goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee.
Heb jij zonnepanelen? Wat is de reden dat je deze hebt (laten) plaatsen?
Liefs,
Sylvia
Ja het is afwachten,wat de energiemaatschapijen gaan doen. Wij hebben 10 jr zonnepanelen en deden dat uit milieuoverwegingen. Toen besefte ik niet,dat er ook wat vervuiling was bij fabricage en latere afval
BeantwoordenVerwijderenJa, de productie van zonnepanelen is helaas niet heel goed. Toch denk ik dat als ze lang genoeg liggen, het uiteindelijk wel beter voor het milieu is dan dat de vervaardiging kost. Liefs, Sylvia
VerwijderenWij hebben 9 panelen op ons huis en 1 paneel op het schuurtje. Meer kon wel, maar leverde onvoldoende op om de investering te doen. Wij kozen voor panelen uit Europa en en een lokaal bedrijf heeft ze geplaatst. We moesten daar ook erg lang op wachten, maar sinds mei 2023 liggen ze er. Ze doen het goed, we komen er niet mee uit qua stroom maar wel een heel eind. We koelen en verwarmen (deels) met airco en dan scheelt het wel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb het ook bewust bij een zelfstandige installateur bij ons uit de buurt gedaan. De grote giganten gun ik het niet. Waar de zonnepanelen van ons vandaan komen weet ik echter niet. Als ik had geweten dat je daar tussen had kunnen kiezen, had ik ook voor panelen uit Europa gekozen. Liefs, Sylvia
VerwijderenWij hebben 12 zonnepanelen en die liggen op het zuiden. Verder hebben wij een split airco waar we in de winter mee verwarmen. Bevalt ons prima.
BeantwoordenVerwijderenIk heb al heel wat jaren de wat duurdere variant zonnepanelen.
BeantwoordenVerwijderenBij de meeste zonnepanelen is de voorkant glas maar de achterkant een soort kunststof. Ik heb de glas-glas variant genomen. Die wekt meer op om dat hij beter zijn warmte kwijt kan en daarnaast is de degeneratie van de panelen veel kleiner en de garantieperiode een stuk langer. Ik heb de panelen genomen:
a) Om te komen tot lage vaste lasten wat ook op dit gebied gelukt is. Mijn maand bedrag om te betalen schommelt al jaren tussen de - 20 euro (door bonussen) en de + 18 euro per maand voor stroom en gas tezamen.
b) In verband met de negatieve gevolgen van de overconsumptie en de daaraan verbonden gevolgen voor een leefbare wereld voor de toekomstige generaties.
Ik ben wel even benieuwd: waren deze zonnepanelen dan ook veel duurder dan de 'standaard' zonnepanelen? Liefs, Sylvia
Verwijderen