dinsdag 7 mei 2024

Salderingsregeling zonnepanelen

 Het is weer zover. De tijd dat we (veel) meer energie produceren dan dat we gebruiken. En zolang de salderingsregeling blijft bestaan is dit heel gunstig voor ons.

In de winter gebruikt onze hybride warmtepomp (heel) veel stroom. Hoeveel dit precies is, weten we niet, aangezien we hem nog niet een hele winter hebben. En daarom hoop ik dat onze zonnepanelen veel zon mogen omzetten in stroom, zodat we straks in de winter gratis warmte hebben. 

Afgelopen week waren de eerste echt mooie en warme dagen van het jaar. Vooral op woensdag en donderdag scheen het zonnetje mooi op onze panelen. Je ziet dit meteen terug in de app.



We produceerden ruim 37 kWh per dag. Hiervan leverden we zo'n 32 kWh terug aan de energieleverancier en na aftrek van het gebruik van stroom buiten de zonuren leverden we nog 30 kWh per dag terug. 

Helaas was het zonnetje er van korte duur. Vrijdags was de zon alweer verdwenen.


Dit zagen we ook meteen terug bij de zonnepanelen. Maar 4 kWh geproduceerd! Hiervan leverden we uiteindelijk toch nog ruim 2kWh terug. maar het eindsaldo van vrijdag was helaas positief en we namen bijna 1 kWh af na alles van elkaar afgetrokken te hebben. 

Helaas kunnen we de zon niet sturen, maar het moge duidelijk zijn dat we meer dagen nodig hebben als woensdag en donderdag om aan het eind van het jaar op 0 uit te komen.

Overigens ben ik van mening dat de salderingsmaatregel op termijn afgeschaft moet worden. Het is natuurlijk van de zotte dat de buren zonder zonnepanelen meer moeten betalen, omdat wij in de zomer onze stroom op de energiemarkt dumpen en er in de winter profijt van hebben. Wat mij betreft zou de regering met deze besparing subsidie kunnen geven op bijvoorbeeld batterijen, zodat er meer ruimte komt op het net.

Liefs,
Sylvia



3 opmerkingen:

  1. En wie gaat de subsidie betalen voor de accu's? Juist de man met de kleine beurs die geen accu's kan kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De salderingsregel is wel gebleven. Maar het terugleverbedrag van 11 cent verhoogt de rekening. Ik moet meer gaan letten op direct gebruik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms kan het juist lonen de panelen een dag uit te Zetten.

      Verwijderen