woensdag 8 mei 2024

Deel 1: Een nieuwe keuken, wat kost dat nou?

 Toen we ons huis kochten, moest alles in het huis gebeuren. Daarom een serie, met in deel 1: hoe duur is een nieuwe keuken?

Laat ik voorop stellen dat je een keuken in alle soorten en maten kunt krijgen en dat je het zelf dus zo duur (of goedkoop) kunt maken als je wilt.

Vriend en ik houden van luxe en dat is ook terug te zien in onze keuken. Toch hebben we onze keuken 'vrij goedkoop' weten te houden voor wat we hebben. We zijn naar een budget keukenzaak gegaan en hebben daar gekeken naar de mogelijkheden. Ons geluk was dat dit al de derde keuken in 10 jaar (!) tijd was die we kochten, dus dat we wisten wat we wilden en vooral ook wat we niet wilden. 

Zo had ik in de eerste keuken in Groningen een wasbak met een opstaande rand. Dit had ik gedaan om kosten te besparen. Echt nooit weer. Altijd bleven er kruimels onder liggen en als je je keukenblad schoon wilde maken was het altijd lastig om het water weer in de wasbak te krijgen.

In ons tweede huis hadden we een keuken met een 'schier'eiland. Aan 1 kant vast aan de muur dus. Hier hadden we een klein barretje van gemaakt, zodat mensen altijd bij je konden zitten als je aan het koken was. Erg gezellig en dit wilden we graag weer.

Beide hebben we niet in de keuken. Gelukkig geen opstaande rand, helaas geen barretje, we kregen dit met geen mogelijkheid passend zonder het in elkaar te proppen of de keuken midden in het huis te zetten. En beide wilden we niet, dus moesten we keuzes maken.

Wat hebben we dan wel?

Nou, heel veel. We hebben een combimagnetron, een oven, een vaatwasser, een cooker (ooit zei ik, wat een onzin, maar in ons vorige huis hadden we er eentje en het is fantastisch!), een grote koelkast, een grote kookplaat met geïntegreerde afzuiging en heel veel kastruimte. We hebben geen diepvries in de keuken, omdat de bijkeuken vast zit aan de keuken en daar plek was voor een grote vriezer. 

En met heel veel kastruimte bedoel ik: 6 lage kasten, 2 grote lades van 1,20m, een hoge kast en boven de oven en combimagnetron een kastje en eronder ook nog 2 lades. De koelkast is zo groot dat deze ook in een hoge kast zit. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog een kastje onder de wasbak, maar omdat hier de boiler van de cooker staat, is dit een rommelig niet echt in gebruik kastje. Ik hou hier dus ook geen rekening mee. 

De apparatuur is allemaal zwart, net zoals de grepen, hierdoor heeft het totaal een chique look. De lage kasten staan in 2 breed in een eiland opstelling, waarbij 1 kant aan de muur vast staat. 

Ik voel me nog steeds iedere dag de koning te rijk met onze enorme keuken. Ik ben blij met de kleur (houtlook) en het keramieken werkblad. We hebben er voor gekozen om wel een iets duurder blad te doen. Enerzijds omdat we het mooi vonden, maar ook omdat het krasbestendige is en we echt heel veel gebruik maken van de keuken (de boodschappen zijn na de hypotheek de hoogste kostenpost). 

Het is de duurste keuken die ik tot dusver heb gekocht. Dit heeft zeker ook te maken met de inflatie, maar vooral omdat dit de grootste keuken is die we tot dusver hebben gehad. 

Totale kosten: 15.250 euro exclusief plaatsen en het verleggen van de leidingen. We hebben deze prijs in maart 2022 afgesproken, volgens mij dus net voor de prijsstijgingen. Dit is ook wel ons geluk geweest. Het was een hele uitgave, maar iedere cent waard (en zeker niet de duurste uitgave in onze verbouwing).

Hoe duur is jou keuken? En wat heb je er voor gekregen?

Liefs,
Sylvia

3 opmerkingen:

  1. Hoe duur onze huidige keuken was weet ik niet want wij wonen hier nu 3 jaar en toen zat de keuken er al 3 jaar in. Ik vind 'm totaal niet mooi maar de keuken zag en ziet er prima uit dus vervangen is geen optie. Wat ik wel weet is dat er enorme winst gemaakt wordt op keuken (misschien minder bij Ikea). Wij besloten in 2018 in het huis van mijn overleden schoonmoeder te gaan wonen omdat dit niet verkocht werd een nieuwe keuken was echt nodig en wij maakten de fout door te zeggen dat ons budget 10.000 Euro was en je raad het al we kwamen op 2 euro na uit op dat bedrag (overigens exlusief installatie). Omdat het huis toch te klein bleek besloten we na 7 maanden dat we een andere huis gingen kopen. Hier was de keuken 25 jaar oud en echt aan vervanging toe en omdat de keuken geplaatst moest worden aan 2 lange wanden maakte de afmetingen niet zoveel uit. We 'liepen' tegen een volledig houten showroomkeuken aan met stoomoven, gewone oven, koelkast, vriezer, magnetron, vaatwasser, keramiek blad. De keuken was 30.000!!! Euro geweest en als showroom 6.500. Het demonteren en tijdelijk opslaan hebben we door een verhuisbedrijf laten doen, er moest gefreesd worden en de keuken moest geïnstalleerd worden. Ook moest de meterkast aangepast worden met 2 extra groepen (maar dat had ook gemoeten wanneer we een andere keuken hadden gekocht). Voor 11.000 Euro hadden wij zo'n super keuken. Door omstandigheden moesten we na een jaar het huis te koop zetten en de nieuwe eigenaren vonden de keuken 'afschuwelijk' en hebben alles gesloopt. Mocht deze keuken aan vervanging toe zijn dan gaan we toch eerst weer kijken of er ergens een showroommodel is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn vorige huis had een hele kleine keuken, vierkant met deur naar gang en naar buiten. Links een hoek met wasbak in de hoek en was zo praktisch mogelijk vd ruimte gebruik van gemaakt op goed advies van keukenzaak en ik had een apothekerskast die ik heel handig vond. Rechts stonden los fornuis en koelkast/vriezer.
    Dit huis is keuken 6x4 en heeft aan beide kanten een aanrecht, een kant over 4 meter werkblad, onder lades en boven hoge kasten. Andere kant 3 grond tot plafond hoge kasten en ertussen klein werkblad met wasbak eronder kastje en vaatwasser. Heel veel opbergruimte. Losstaand gasfornuis, koelkast/vriezer en vriezer.
    Alleen mis ik de apothekerskast, die kregen we er niet mooi passend in qua maten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze was zo ongeveer dezelfde prijs maar dan 19 jaar geleden. Wij hebben een U model keuken met zwarte apparatuur. Het duurste was het composietblad. Deze wilde we zo zwart mogelijk hebben. Dat kwam op 1.000,- de meter. Niet alleen het blad maar ook de spatwand achter de kookplaat, de vensterbank en bovenop de oven en magnetron kast wilde we het composiet hebben. Om de kosten enigszins te drukken hebben we niet gekozen voor een gitzwart blad maar zit er hier en daar een lichter stipje in. Dit scheelde 200,- de meter. Onwijs dure keuken dus maar 19 jaar later nog steeds blij mee. De apparatuur is ook nog eens lang meegegaan. Na zo'n 11 jaar ging de magnetron stuk en op de afzuigkap na is nu alle apparatuur wel vervangen.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen