zondag 14 juli 2024

Deel 2: De badkamer en wc

 In deel 1 kon je lezen hoe duur onze nieuwe keuken was. Ook de badkamer moest volledig vernieuwd worden. 


Toen we het huis kochten was ook de badkamer oud en weggestopt in een klein hokje in het huis. Het was amper een vierkante meter en Vriend paste er niet onder, omdat de douchekop aan een schuine wand hing. De badkamer kon niet op een andere plek in het huis en beneden zou de woonkamer sowieso uitgebouwd worden, dus boven hebben we ook bijgebouwd.


De badkamer zit hierdoor achteraan het huis en is mooi ruim. De totale oppervlakte is ongeveer 10 m2. Toch kregen we er geen bad in gepropt. Door de schuine wanden verlies je best wel wat loopoppervlakte. Daarnaast wilden we graag een inloopdouche, 2 wasbakken en een wc. Dit alles vonden we belangrijker dan een bad. En dus, geen bad. Daarnaast hebben we de wc ruimte ook opnieuw gedaan, er stond nog een ouderwets toilet in met een hooghangend reservoir. Tegen de tijd dat we halverwege de verbouwing waren, was de wc echt af. Het touwtje was geknapt en er lag een baksteen in de bak om het vele water tegen te gaan. We hebben de lijn van de badkamer doorgetrokken naar de wc. Hier zitten dus dezelfde tegels in en in beide ruimtes zitten dezelfde toiletten. Dit is vaak samen besteld, vandaar deze bedragen samen in 1 blogpost. 


In de badkamer zit dus geen bad. Wel een inloopdouche, een dubbele wasbak, nog een extra kast voor shampoo en dergelijke, een wc, een spiegel met licht en een handdoekverwarming en een verwarmingsplaat.


We konden de badkamermeubels (inclusief kranen) en de douche vrij goedkoop krijgen. De vader van een vriendin van ons was terminaal ziek en stopte met zijn zaak. Hij had hier ook showroommodellen staan, waar hij vanaf moest vanwege het beëindigen van zijn zaak. Een verdrietige oorzaak, maar we zijn blij dat we op deze manier aan de meubels konden komen. Hier hebben we in totaal net geen 4.000 euro voor betaald. We hebben hiervoor een dubbele wasbak met een lade inclusief kranen, een spiegel, een hoge kast en een regendouche en een radiator. Destijds heb ik uitgezocht of het echt een goede prijs was, en na wat dingen los opgezocht te hebben, kwamen we er achter dat het een hele goede deal is. Het waren allemaal showmodellen, maar voor ons was dit geen probleem. We konden het ophalen als we het zover hadden en er zaten geen beschadigingen op!


Maar hiermee waren we er nog niet. We moesten nog een afvoer hebben voor de douche en twee wc's. Beide moesten ergens anders vandaan komen. We hebben hierbij gekeken naar wat we mooi vonden, niet naar het goedkoopste model. Dit resulteerde in een factuur bijna 3.000 euro. Fun fact: wist je dat de drukknop van een wc best duur kan zijn? We liepen rond in de showroom en zagen een drukknop die je niet aan hoefde te raken, maar waar je voor kon 'hooveren'. 1.400 euro! We vonden hem mooi, maar hadden dit geld er zeker niet voor over. Het is dus toch een iets simpelere (wel zwarte) drukknop geworden in beide ruimtes. 


Dan de tegels. Doordat onze badkamer vrij groot is, hadden we aardig wat tegels nodig. Daarnaast hebben Vriend en ik beide een neusje voor de duurste spullen in een zaak. Je zou het een talent kunnen noemen. We hebben 2 verschillende soorten tegels op de muur, en grote tegels op de grond. Totale kosten? 2.500 euro. 


De tegels moesten natuurlijk ook geplaatst worden. Dit lieten we doen door de vader van de aannemer die we hadden. Hij is een van de besten in zijn vak. De tegels liggen er recht in, lijnen lopen mooi door en het is gewoon heel secuur gedaan. Hier hing wel een prijskaartje aan. Voor de badkamer en de toiletruimte hebben we in totaal ruim 5.000 euro betaald. Een heel bedrag vind ik zelf, maar ik geniet er iedere dag van. 


Het was voor ons de tweede keer dat we een badkamer 'from scratch' hebben gebouwd. Echter zou ik de volgende keer wel vloerverwarming willen hebben in de badkamer. Ik hoef dat verder niet op de eerste verdieping te hebben, maar het lijkt me zo fijn om dat in de badkamer wel te hebben! Helaas is dit door miscommunicatie dit keer niet gelukt. Toch vind ik het een erg fijne badkamer.

De totale kosten zijn 15.900. Hierbij geldt exclusief het loodgieterswerk en het plaatsen van alle meubels. Een heel bedrag als ik er zo naar kijk. Ik had ook niet verwacht dat het zoveel zou zijn, om eerlijk te zijn. Toen ik aan deze blog begon, dacht ik dat het rond de 10.000 euro zou liggen. Toch heb ik ook hier geen spijt van. Ongemerkt breng je toch meer tijd in de badkamer door dan je denkt en ik geniet iedere dag van onze badkamer.


Heb jij wel eens badkamer verbouwd? Hoeveel kostte dit je?


Liefs,

Sylvia 

1 opmerking:

  1. Nu is onze badkamer maar 2.20 bij 1.90. Maar met bad en douche, wc en wastafelmeubel waren we veel minder kwijt: Bouwmarkten Ikea in tijdloze kleuren (helder wit op de wanden en bruin 'eiken' vloertegels en 'eiken' wastafelmeubel, witte glad strak verwarmingselement, elektrische vloerverwarming (van de bouwmarkt). Na 9 jaar is de look nog steeds modern. Totaal kwijt 1600 euro. Voordeel was dat de aansluitingen op dezelfde plaats bleven (bewust gedaan). En verder alles zelf gedaan met advies en enige hulp van kennissen en vrienden.
    Ik sta wel meer versteld wat mensen uitgeven voor een keuken, badkamer, overkapping ed. Maar mijn keuken en badkamer doen hier niet voor onder. Altijd maar 1 inkomen gehad in het gezin. Maar nu wel geld voor een camper.
    Geniet maar veel van je badkamer!

    BeantwoordenVerwijderen