donderdag 19 september 2024

Riool lek (part 2)

 Ik besefte me opeens dat ik nooit een vervolg had geschreven over onze lekke riolering. Bij deze!


Spoiler alert: de riolering is inmiddels niet meer lek en de oprit ligt weer dicht.


Toen het gat open lag hebben we de gemeente gebeld en gevraagd of ze langs wilden komen. Ze konden een dag later langs komen en dus groeven wij nog wat verder. Het ontstoppingsstuk is inderdaad zo groot als in de vorige blogpost en het vervelendste van dit ontstoppingsstuk, is dat de elektra (van de hele straat) dwars over de put loopt. Als we dus wel een keer een verstopping hebben, moeten we waarschijnlijk de hele 'put' aan gruis slaan. Maar goed, probleem voor de volgende keer.


We groeven en groeven en het was duidelijk dat het echt door de verzakking van de gresbuis kwam. Vriend vertelde ook dat dit stuk niet open was geweest. Schijnbaar hebben ze alleen het eerste stuk vervangen en heeft hij het ontstoppingsstuk nooit gezien. Weer wat geleerd.


Een dag later kwam de gemeente. En ondanks dat het aan hun kant van het onstoppingsstuk lag, wilde hij er niets mee doen. Hij gaf ons de tip om er een plastic zak omheen te stoppen en er dan cement overheen. te storten. Dit zou ook de manier zijn waarop zij het zouden doen. Nu ben ik niet perse fan van plastic in de grond stoppen, maar een andere mogelijkheid (behalve alles er uit halen en gat van 2 bij 2 spitten (inclusief een stuk stoep open leggen)) zagen wij ook niet. En dus, kozen we ook maar voor deze oplossing.


We hebben zo dik mogelijk plastic over de buis heen gelegd, beton gestort, hebben daar weer plastic overheen gelegd, zodat het niet nat kon worden en zijn een weekend weg gegaan. Toen we terugkwamen van het weekend weg, was de beton hard en hebben we zoveel mogelijk plastic onder het beton weggesneden. We hebben het gat dichtgespit en hebben het toen een paar weken zo laten liggen, zodat er wat regen overheen kon vallen en om te kijken of er nog steeds zand zou wegzakken. 


Toen we een paar regenbuien verder waren en het zand nog steeds op zijn plek lag, hebben we de straat er weer in gelegd. Mocht er weer iets gebeuren met de riolering, dan bellen we de gemeente en dan zorgen we ervoor dat het niet meer ons probleem is. Er kwam toevallig nog een gespecialiseerd bedrijf in verstopping voorbij rijden die zag dat we bezig waren, en die gaf ook aan dat het eigenlijk voor de gemeente was, maar dat onze gemeente daar vrij laks in was.


Liefs,

Sylvia



1 opmerking:

  1. ik zou deze werkwijze gedaan op verzoek van de gemeente wel vastleggen via een mail/bericht naar de gemeente: datum/tijd, wat geadviseerd werd omdat de gemeente hier niets aan wilde doen. Dat voor een volgende keer de gemeente aan zet is

    BeantwoordenVerwijderen