zaterdag 4 mei 2024

Vrouwen in de EU worden steeds later moeder

 Gisteren las ik dit artikel op de NOS over vrouwen die steeds later moeder worden.

Ik werd moeder toen ik nog net 30 was. Iets later dan gemiddeld lees ik in het artikel. Dit had voornamelijk als oorzaak dat Vriend en ik nog niet zo lang bij elkaar waren, maar ook omdat ik geen stabiele thuissituatie kon bieden aan een eventueel kind. Tot mijn 32e heb ik van uitzendbaan naar uitzendbaan geleefd en ik vond dit geen stabiele basis voor een kind. 

Het is niet dat ik niet genoeg verdiende, maar het was de onzekerheid dat je volgende maand misschien geen werk meer had. Mezelf red ik dan wel, maar een kind erbij durfde ik niet aan.

Totdat ik 30 werd en het toch wel begon te kriebelen. Ondanks dat ik nog een uitzendcontract had, besloten vriend en ik er wel voor te gaan. Gelukkig was het snel raak en kwam Dochter. Het geluk was dat Vriend wel een stabiele baan had en dat we verhuisd waren naar een goedkoper huis. Hierdoor konden de vaste lasten op 1 inkomen betaald worden en was het geen probleem als ik mijn baan zou verliezen.

Ik snap dus heel goed dat vrouwen later moeder worden. Het is nu misschien niet heel moeilijk om een baan te vinden, maar je wilt ook een fijne plek om te wonen hebben, en laat dat nu voor heel veel mensen heel lastig zijn!

Liefs,
Sylvia


4 opmerkingen:

  1. Uw reden van financiële stabiliteit lijkt me echt iets van deze tijd.
    Ik werd 45 jaar geleden op mijn 19e moeder. Zonder baan en manlief nog ongeveer minimumloon als tuindersknecht. We woonden in een 'huis' op het terrein van die tuinder. Wat voelden we ons gelukkig; vooral omdat we het steeds ietsje beter kregen. Onze 4 kinderen hebben nooit geleden onder de 'arme' omstandigheden. We voelden ons rijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die stabiele basis is erg belangrijk. Ik was 19 toen we ons eerste huis kochten. En 22 toen ik trouwde met man. Vervolgens precies 9 maanden na de bruiloft werd onze eerste zoon geboren. Erg vroeg volgens velen. Maar wat zijn wij blij dat we vroeg zijn begonnen. Ik ben slechts 2 jaar ouder dan jou en heb dus tieners in huis rond lopen, vrienden beginnen nu met kinderen en ik moet zeggen dat ik blij ben dat wij die periode hebben afgesloten.

    Wat me ook opvalt is dat er steeds meer stellen moeite hebben met zwanger worden, zal het ouder worden daar ook een rol bij spelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn dochter is in 1977 geboren ik was toen 27, we waren toen 2 jaar getrouwd. Maar eigenlijk was alles niet overdacht , we hadden vrij grote kennissenkring en vrijwel iedereen deed dat, dus ons leek dat ook wel leuk.
    Ik ben achteraf heel blij dat het zo gelopen is en we niet nagedacht hebben of het financieel wel kon, we hadden beiden ook geen vaste baan. Als ik er nu over nadenk waar je aan moet denken voor je er aan gaat denken kinderen te nemen zou dochter er waarschijnlijk niet gekomen zijn, want man was eigenlijk een onstabiele persoonlijkheid.
    Een tweede is er doordacht niet gekomen omdat ik eigenlijk overal verantwoordelijk voor was en niet 100% op hem kon rekenen.
    Maar totaal geen spijt, het is zo gelopen en het is goed zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gemiddeld worden vrouwen later moeder, maar dat geldt niet voor iedereen. Ik werd op mijn 33e voor het eerst moeder, mijn dochters op hun 30e (oudste) en 27e (jongste).

    BeantwoordenVerwijderen